Merri 1 punim falas ne porosite mbi 100eu

Çelesi i violines

Celesi i violines
Celesi i violines

Ky eshte titulli i ketij punimi, sepse e e pershkon ate forme.

Para se tia vej emrin e kqyra qysh i thojne shqip, celesit muzikor, te cilit me duket se perpara i kane thone celesi i pentagramit, apo celesi muzikor
dhe duke kerku ne internet e gjeta se ne anglisht po i thojne qelesi i violines. Mu duk interesant, se njeri po i harron sendet.

Një çelës i violines është një simbol muzikor që përdoret për të treguar
ritmin e shënimeve të shkruara ne pentagram.
[1] I vendosur në njërën nga linjat në fillim të pentagramit,
ajo tregon emrin dhe ritmin e shënimeve në atë rresht.

Kjo linjë shërben si pikë referimi me anë të së cilës mund të përcaktohen
emrat e notave në çdo hapësirë ​​të pentagramit.
çelësi i referohet notave në hapësirë ​​dhe jo në një vijë, është përdorur ndonjëherë.

Ekzistojnë tri lloje të shkronjave të përdorura në notat muzikore moderne:
F, C dhe G. Çdo lloj i celesit cakton një shënim tjetër referimi në vijë (dhe në raste të rralla, hapësira)
në të cilën është vendosur. (G dhe F janë vendosur si trefishtë dhe bas, përkatësisht, në shumicën dërrmuese të muzikës moderne.)